Wanneer je een flinke scheur of barst in de voorruit hebt zitten, dan wil je hier graag van af. Enerzijds omdat het er lelijk uitziet, anderzijds omdat dit gevaarlijke situaties op kan leveren. Licht wordt immers op onvoorspelbare wijze weerkaatst wanneer je autoruitschade in de voorruit hebt. Kan de ruit niet meer gerepareerd worden omdat de ruitschade te omvangrijk is, dan is deze aan vervanging toe. Wanneer moet je een nieuwe voorruit of achterruit kopen en waar je moet je op letten wanneer je een autoruit kopen wilt?

Wanneer een nieuwe achterruit kopen?

Achterruiten zijn doorgaans gemaakt van gehard glas. Dat betekent dat zij in duizenden stukjes uiteenvallen wanneer zij breken. Krijg je te maken met flinke ruitschade in de achterruit, dan moet deze nagenoeg altijd vervangen worden omdat er simpelweg geen ruit overblijft.

Er zijn ook achterruiten met gelaagd glas. Vooral Mercedes- en Audimodellen staan hier bekend om. In dit geval is het verhaal anders. Heb je een rechterbuitenspiegel? Dan mag je doorrijden met verkleuringen, sterren of scheuren in de achterruit. Heb je geen rechterbuitenspiegel? Dan is een nieuwe achterruit kopen onvermijdelijk.

Wanneer een nieuwe voorruit kopen?

Bij een voorruit is het een stuk makkelijker om te bepalen wanneer je een nieuwe voorruit kopen moet. Hier gaat het namelijk altijd om gelaagd glas, want dat is de standaard. Dit zijn twee ruitlagen die bij elkaar gehouden worden door een laagje PVB-folie, waardoor ruitschade niet direct het einde van de ruit betekent. Bij een ster met een diameter van meer dan 20 millimeter óf een vertakte scheur in het zichtveld van de bestuurder, moet de voorruit vervangen worden echter omdat dit afkeur is bij de apk.

auto

Waar moet je op letten bij een autoruit kopen?

Een nieuwe autoruit kopen kan op verschillende plekken. Waar het vooral om draait, is de beste prijs-kwaliteitverhouding. Je wilt niet te veel betalen, maar tegelijkertijd wil je niet inleveren op de kwaliteit omdat het wel gaat om de veiligheid tijdens het rijden.

Dan zijn er verschillende opties. Je kunt naar de merkdealer gaan om daar een voorruit of achterruit te kopen tegen de hoogste prijs. Deze prijs is gebaseerd op het feit dat er een merklogo in de ruit aanwezig is. Dit merklogo zorgt ervoor dat alleen merkdealers deze autoruiten mogen verkopen. Verder doet het logo letterlijk niets voor de voor- of achterruit.

De ruiten op de tweedehands markt zijn vaak ook voorzien van een merklogo. Daarmee vallen zij buiten de ruiten met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Deze ruiten kosten vaak alsnog veel geld en het is lang niet altijd duidelijk in welke staat de ruit verkeert.

Een goede autoruit kopen wordt een stuk makkelijker op de after market. Hier zijn de ruiten beschikbaar voor alle mogelijke automodellen, tegen een veel lagere prijs omdat er geen merklogo gebruikt is. Let wel op bij een voorruit kopen: kies altijd het juiste bouwjaar voor de auto en let ook op de extra features, zoals regensensoren, zonnebanden of coating. Een goedkope autoruit kopen lijkt een verstandige optie, totdat je ineens zonder zonneband of regensensor achter het stuur zit terwijl je dit wel gewend was. Uiteraard geldt dit ook bij een achterruit kopen.

Comments are disabled.