auto

Als je huidige wagen het ineens begeeft, is het niet vanzelfsprekend om meteen een nieuwe te kopen. Het is een zeer grote aankoop die bijna altijd ongelegen komt. Auto’s worden ook steeds duurder dus daarom is het misschien wel interessant om ook eens naar andere opties te kijken. Carpoolen kan een tijdelijke oplossing zijn, maar vaak heb je toch ook een privé wagen nodig. Misschien is een private lease wel iets voor jou?

Wat zijn de voor- en nadelen van private leasing?

Een van de belangrijkste voordelen van een private lease is dat je niet in een keer duizenden euro’s moet kunnen betalen. De kosten worden maandelijks afgelost waardoor de hap uit je budget relatief klein blijft. Daarnaast zorgen de leasemaatschappijen voor de registratie van de auto en ook de verzekering en de onderhoudskosten zijn inbegrepen in de maandelijkse prijs. Je moet dus veel minder zelf doen.

Een ander voordeel is dat jij gewoon de auto op het einde van het contract kan teruggeven aan de leasemaatschappij en zij moeten zich bekommeren om het doorverkopen. Je geeft de auto terug en voor jou is daar de kous af.

Een van de nadelen van leasing is dat de mogelijkheden beperkt zijn. Vaak bestaat het gamma grotendeels uit standaardwagens. Wil je dus een auto met allerlei snufjes, dan is private lease waarschijnlijk iets minder voor jou. Een ander nadeel is dat je de wagen op het einde van het contract in perfecte staat moet terugbrengen. Elk krasje of deukje dat je hebt gemaakt, moet je dus laten herstellen. De kans is groot dat je dit niet zou doen als het je eigen wagen is. Ook voor mensen die enorm veel kilometers rijden per jaar is leasing minder aantrekkelijk. Vaak is in een leasecontract een maximaal aantal kilometer opgenomen. Rijd je meer, dan moet je ook bijbetalen per kilometer. Maar voor stadsmensen bijvoorbeeld die niet dagelijks een auto nodig hebben of korte afstanden afleggen, is een auto leasen dus erg aantrekkelijk: je kosten per maand staan vast, je hebt een goede nieuwe auto en je hebt geen verantwoordelijkheid om hem zelf door te verkopen.

Waar moet je op letten?

Het belangrijkste aspect waar je op moet letten, is de duur van het contract. Het standaard-aanbod vertrekt meestal van een periode van 5 jaar. Die looptijd geeft je vaak ook de goedkoopste maandprijs. Wil je een kortere periode? Dan zal je waarschijnlijk een hogere maandprijs moeten betalen.

Daarnaast moet je goed nalezen wat er juist in het pakket is inbegrepen, want dit kan soms verschillen. Let zeker op zaken als autoverzekering, herstellingen, onderhoud, etc. Kijk ook wat de franchise is bij een ongeval want deze zijn niet automatisch gedekt door de leasemaatschappij.

Wat voor auto zoek je?

Zoals hierboven al vermeld, is het gamma eerder beperkt, maar als je een bijvoorbeeld een SUV wil, is de kans erg groot dat je wel vindt wat je zoekt. Deze auto’s winnen sowieso aan populariteit en dat zie je ook aan het aanbod van de meeste maatschappijen. Een SUV heeft het comfort en de ruimte die de meeste mensen in een auto zoeken. Is leasing dus iets voor jou en past het bij jouw levensstijl? Laat het ons weten!

Comments are disabled.