auto kopen elektrische

Voor 6 euro een volle tank, dat kan echt. Reken je even mee aan het brandstofverbruik van een elektrische auto? Een elektrische auto heeft een “brandstofverbruik” van gemiddeld 120 Wh per kilometer. De huidige elektrische auto modellen hebben een actieradius tussen 200 en 500 kilometer. Als we uitgaan van 200 kilometer, dan heeft de elektrische auto bij een volle tank 24.000 Wh oftewel 24 kWh aan brandstofverbruik. Je betaalt voor stroom gemiddeld 0,23 euro per kWh. Dan kost een volle tank je bij een elektrische auto iets meer dan 5 1/2 euro. Dat is echt voordelig tanken. Bepaalde type EV’s rijden in de basis ook voordeliger dan de andere. Er is een overzicht met de goedkoopste elektrische auto’s online te vinden.

Hoe duur is het rijden op benzine?

Hoe valt de vergelijking met een auto op fossiele brandstoffen uit? Die kan een wat grotere afstand op 1 tank afleggen. Een snelle rekensom leert dat je met een elektrische auto minimaal 70% op de kosten van je brandstofverbruik kunt besparen. Stel, je huidige niet elektrische auto rijdt op benzine. Je rijdt ongeveer 15.000 kilometer per jaar. Gemiddeld heeft de auto een brandstofverbruik van 1 liter op 14 kilometer. De benzineprijs schommelt op het moment rond de €1,50 per liter. Dat maakt dat je per jaar €1.607 aan brandstofverbruik, in dit geval benzine, betaalt, zonder elektrische auto.

Hoe duur is het rijden met een EV?

Een elektrische auto heeft een brandstofverbruik van gemiddeld 120 Wh per kilometer. Elektriciteit kost ongeveer 23 eurocent per kWh. Dan betaal je bij een kilometrage van 15.000 kilometer per jaar €414 aan brandstof, pardon stroom, voor je elektrische auto. Rijden in een elektrische auto levert je zo een brandstofbesparing op van minimaal €1.200 per jaar. Deze manier van goedkoop tanken betekent 75% minder aan kosten voor brandstofverbruik dan je gewend bent. En dat al bij deze relatief lage benzineprijzen, en alleen al op de kosten van je brandstofverbruik, met een elektrische auto.

Is diesel rijden voordeliger?

Voor diesel valt het rekensommetje t.o.v. de elektrische auto ongeveer gelijk uit bij gemiddeld 35.000 kilometer per jaar en gemiddeld brandstofverbruik van 1 liter op 17 kilometer. Je kunt ruim €1.200 per jaar aan brandstofkosten besparen met een elektrische auto. Dat is nog eens goedkoop tanken. Wil je meer informatie over het rijden in een EV of informatie over laadpalen en laadpassen? Dan kun je onder andere terecht op www.evplan.nl. Via deze website kun je in contact komen met specialisten op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijke voertuigen.

Comments are disabled.