Een rollator is een goede ondersteuning tijdens een dagje uit als je wat slechter ter been bent geworden. Vaak kun je er ook wat spulletjes in kwijt en biedt het een comfortabel zitje om op uit te rusten. Hieronder vind je 5 tips waar je op moet letten bij aanschaf. Ben je bijvoorbeeld van plan om de rollator ook vaak mee in de auto te nemen moet je op specifieke elementen van de rollator letten.

  1. Lichtgewicht rollator

De naam zegt het eigenlijk al, een lichtgewicht rollator is een stuk lichter dan de standaard rollator. Een lichtgewicht rollator weegt bijvoorbeeld 5 kilo terwijl een standaard rollator 9 kilo weegt. Dit verschil lijkt misschien niet veel maar als je daar ook nog eventuele boodschappen bij optelt loopt het gewicht aardig op. Houd het gebruiksdoel dus in gedachte bij het beslissen over het gewicht van de rollator.

  1. Rollator-zitje

Het verschilt per rollator hoe comfortabel het zitje is en hoe groot het oppervlakte hiervan is. Als je graag langere stukken loopt en onderweg wilt uitrusten is het belangrijk om het zitje alvast uit te testen. Sommige rollators hebben namelijk een opstaande ijzeren rand om het zitje heen, dit is handig voor de boodschappen maar minder comfortabel. Dit zou opgelost kunnen worden door een apart kussentje ervoor mee te nemen.

  1. Opvouwbare rollator

Als het belangrijk is om de rollator gemakkelijk mee te kunnen nemen in de auto of juist goed te kunnen opbergen in huis is het het handig om te kijken naar een inklapbaar model. Met een inklapbare rollator kun je deze ook gemakkelijk meenemen in het openbaar vervoer of de auto.

  1. De juiste hoogte rollator

Tijdens het winkelen voor rollatoren is het belangrijk om te controleren of de rollator op de juiste hoogte ingesteld kan worden. Met een te hoge rollator loop je namelijk met opgetrokken schouders en met een te lage rollator kunnen er rug-klachten ontstaan doordat er een verkeerde houding aangehouden wordt.

  1. Gebruiksdoel

    Eigenlijk een algemene tip voor het aanschaffen van een rollator. Houdt het gebruiksdoel in gedachte. Bent je van plan om deze vaak mee in de auto te nemen is een opvouwbare, lichtgewicht rollator handig. Mocht je er vaak boodschappen mee willen doen, is het belangrijk om een ruime boodschappentas te hebben. En voor lange wandelingen is het prettig om een zitgedeelte te hebben om comfortabel uit te rusten.

Ben bovenstaande tips koop je de juiste rollator voor het juiste doel. Mocht het lopen nog lastiger worden is een volgende stap om een scootmobiel aan te schaffen.

Comments are disabled.