Het belang van onderhoud aan autosloten

Let bij de aanschaf van een occasion niet alleen op de staat van het profiel van de autobanden en bijvoorbeeld krassen in de lak. Kijk ook naar de mate waarin het slot van de auto onderhouden is. Periodiek onderhoud aan autosloten uitvoeren is essentieel om bijvoorbeeld een afgebroken sleutel of een slot wat niet meer draait te kunnen voorkomen. In dit artikel geeft een ervaren slotenmaker uit Leiden je enkele tips, die helpen bij het onderhouden van autosloten. Wanneer heb jij het slot op jouw auto voor het laatst van onderhoud voorzien? Het uitvoeren van dit onderhoud is relatief eenvoudig; je voert het onderhoud uit zonder hulp van een garage of slotenmaker. 

Maak het slot grondig schoon met een borstel 

Het onderhouden van een slot begint bij het grondig reinigen hiervan. Je kunt er verschillende borstels voor gebruiken. Praktisch is een tandenborstel, daar de kop hiervan relatief klein is. Het voorkomt dat de borstel over de lak van je auto beweegt bij het onderhouden van het slot. Door het slotgat uit te borstelen verwijder je vuil. Denk aan kleine zandkorrels, die als gevolg van een harde wind in het slotgat terecht zijn gekomen. 

Tip: maak in geen geval gebruik van een schroevendraaier of andere harde voorwerpen bij het vuilvrij maken van het autoslot. De kans op schade aan onderdelen van het slot is hierbij groot. 

Voorzie het slotgat van een laag olie 

Nadat je het slotgat grondig gereinigd hebt met een borstel, is het zaak het slot in de olie te zetten. Olie heeft een hele nuttige werking; het verdrijft onder meer vocht uit het slotgat. Dat laatste is met name in het najaar en de winter belangrijk. Door het vocht uit het slotgat te verdrijven wordt een bevroren slot voorkomen. Het is een van de meest voorkomende problemen met autosloten in de wintermaanden. Daarbij wordt op deze manier corrosie aan het slot tegengaan. 

Tip: bij een open slotgat, wat regelmatig voorkomt bij oudere modellen auto’s, is het slim om dit gat af te plakken voor het reinigen van de auto. 

Pak problemen met het slot direct aan 

Draait de sleutel van je autoslot steeds moeizamer? Is de sleutel van het slot afgebroken? Het zijn voorbeelden van situaties die je het beste zo snel mogelijk aan kunt pakken. Laat in het laatste geval een sleutel bijmaken door een garage of bijvoorbeeld sleutelservice. In het eerste geval kan professioneel onderhoud aan het slot helpen het euvel op te lossen.

Comments are disabled.