Je moet er niet aan denken: kort na de aankoop van een nieuwe auto of occasion wordt er ingebroken in het voertuig. Of nog erger, wordt het voertuig meegenomen door dieven. In Nederland wordt er relatief veel ingebroken in auto’s. Om een beeld te geven: vorig jaar vonden er circa 43.000 inbraken plaats, wat een stijging van zo’n 12 procent is ten opzichte van 2021. Voldoende reden om er alles aan te doen, om een inbraak in je nieuwe auto te voorkomen. In dit artikel vertelt een ervaren slotenmaker in Den Bosch je meer over de wijze waarop je de diefstal van je auto kunt voorkomen. Hoewel het uitsluiten van een inbraak niet mogelijk is, zijn er verschillende stappen die je kunt zetten om de kans hierop te verkleinen. Welke van deze stappen heb jij al gezet na de aankoop van je nieuwe voertuig?
Parkeer de auto op je eigen terrein en hang een camera op
Niet alleen de kans op diefstal van je auto verklein je door een beveiligingscamera op te hangen aan je woning; ook een inbraak in je huis wordt hiermee onwaarschijnlijker. Met een camera vergroot je de pakkans. Inbrekers zullen een andere auto als doelwit nemen, wanneer zij de camera zien hangen.
Door de auto op je eigen terrein te parkeren, wordt de kans op een inbraak eveneens kleiner. Wanneer een inbreker zich op je oprit begeeft valt deze eerder op, dan wanneer deze een inbraak pleegt op een publiek parkeerterrein. Niemand weet immers, dat de auto niet van deze autodief is. Daar waar je buren wel zullen weten dat zo’n dief niet bij je woning hoort.
Parkeer op een verlichte parkeerplek
Is het niet mogelijk om de auto op je eigen terrein te parkeren? Kies in dat geval voor een verlichte parkeerplek in de buurt. De kans op een inbraak in- of een diefstal van je auto is hier kleiner, dan op een parkeerplaats met slechts enkele lantaarnpalen.
Neem waardevolle bezittingen mee uit de auto
Vaak raden slotenmakers huishoudens aan om geen waardevolle bezittingen voor de ramen van hun woning te leggen. Het maakt de kans op een inbraak onnodig groot. Datzelfde geldt bij auto’s. Leg bijvoorbeeld geen duur gereedschap op de achterbank, neem je laptop mee naar binnen aan het eind van de werkdag, enzovoorts. Zelfs wanneer je maar kort boodschappen doet, is het onverstandig om dergelijke bezittingen in het zicht te leggen. De ruiten van je auto zijn immers zo ingegooid door een inbreker.