elektrische auto

We kennen het allemaal: minder plastic afval produceren, geen onnodig lange douches en niet al te vaak met het vliegtuig op vakantie. Vooral blijven doen, want alle beetjes helpen. Wil je echt met volle kracht voor duurzaamheid gaan? Dan is het misschien goed om je auto eens onder de loep te nemen.

Milieuvervuiling door de auto

Dat we overdag inmiddels niet harder dan 100 kilometer per uur mogen rijden, heeft natuurlijk een reden. Auto’s zijn niet zo goed voor het milieu; het zorgt voor een hoge CO2-uitstoot, laat fijnstof achter en om een auto te maken wordt een flink beroep gedaan op deze aardbol. Volgens sommige berekeningen zou je bijvoorbeeld zo’n 300 bomen per jaar moeten planten om je CO2-uitstoot te compenseren.

Elektrische auto’s

Gelukkig hoef je niet de rest van je leven met het openbaar vervoer te reizen als je duurzamer wilt leven. Je kunt bijvoorbeeld een laadpaal kopen en een elektrische auto aanschaffen. De laadpalen schieten als paddenstoelen uit de grond, dus je hoeft niet bang te zijn dat je bij de supermarkt of op kantoor niet kunt parkeren. Sowieso hoef je je geen zorgen te maken over dat laden: gemiddeld kan je in één keer van Amsterdam naar Brussel rijden.

Ook in een appartementencomplex

Twijfel je nog omdat je niet weet wat de Vereniging van Eigenaren ervan vindt? Op de pagina laadpaal vve staan alle mogelijkheden om een laadpaal aan te schaffen als je tot een Vereniging van Eigenaren behoort. Best een goed idee, zo’n aanschaf, want hoewel de productie van een elektrische auto nét iets vervuilender kan zijn dan een auto die op diesel of benzine rijdt, wegen de voordelen voor het milieu daar flink tegenop. Fijne bijkomstigheid: je kan ook je buren nog eens motiveren. Als de laadpalen er eenmaal staan, is de stap namelijk vást een stuk kleiner.

Voordelen van een elektrische auto

Is een elektrische auto dat dan echt allemaal waard? Jazeker. Is het niet voor de verminderde CO2-uitstoot, is het wel door de vicieuze cirkel waarin je vanzelf belandt. Koop jij een elektrische auto, dan zal jouw brandstof-auto naar een volgende bestuurder gaan. Zo zijn er steeds minder oude auto’s nodig. Goed voor het milieu, want de oude diesels zijn natuurlijk niet zomaar verbannen uit de milieuzones. Waar je wel even op mag letten: de banden van je elektrische auto. Want als je zo veel hebt geïnvesteerd in elektrisch rijden, zou het natuurlijk zonde zijn als met de banden heel wat microplastics verspreidt.

Comments are disabled.