transport

Er wordt steeds meer online gewinkeld. En al die gekochte producten moeten vanuit magazijnen en distributiecentra bij klanten door heel het land uitkomen. Om de vraag te kunnen blijven bijbenen is het voor bedrijven met een logistieke tak extra van belang om zo efficiënt mogelijk te werken. Hieronder een aantal tips die hierbij kunnen helpen.

Fouten snel doorgronden

Een stap naar een efficiënter logistiek proces is om fouten te analyseren. Wanneer het druk is ben je sneller geneigd de fout te herstellen maar niet naar het onderliggende probleem te kijken. Doe je dit wel, dan voorkom je dezelfde fout wellicht de volgende keer. Loop je tegen een probleem aan, diep dan gelijk uit waar het knelpunt precies zit. Gaat er al iets mis in het bestelproces, bij het orderpicken, tijdens het transport of heeft het te maken met specifieke situaties zoals gewijzigde orders? Gebruik deze kennis om een oplossing te vinden. Zo hoeft de fout niet nogmaals gemaakt te worden en ben je niet opnieuw tijd kwijt aan het herstellen ervan.

Ordelijk magazijn

Een goed geordend magazijn stroomlijnt het logistieke proces. Het is slim om producten die je veel en vaak verkoopt vooraan te plaatsen in je magazijn. Zo hoeven jouw orderpickers voor deze producten minder meters te maken. Sowieso is het goed om de looptijd zo kort mogelijk te houden. Om dit te bewerkstelligen zul je het magazijn misschien anders moeten indelen. Denk aan dwarsgangen. Je kunt verder het orderpicken versnellen door specifieke technologie in te zetten, zoals bijvoorbeeld een voicepicking systeem.

Slimme software

Er is meer slimme software op de markt waarmee je logistieke werkzaamheden kunt versoepelen en versnellen. Denk aan een systeem voor routeoptimalisatie, waarmee je de meest efficiënte bezorgroutes voor jouw chauffeurs creëert. Dit soort software is vaak te koppelen aan een CRM-pakket of webshop, waardoor je de orders niet handmatig hoeft in te voeren. Met slim route plannen bespaar je tijd maar ook brandstof, want chauffeurs rijden daardoor minder extra kilometers.

Voorraad in balans

Nog een tip die kan helpen bij het versoepelen en overzichtelijk houden van logistieke processen is het in toom houden van de voorraad. Natuurlijk geeft het fijn gevoel om over voldoende voorraad te beschikken. Zo weet je dat je vlot kunt leveren. Een teveel aan voorraad kan het werken in het magazijn aan de andere wel lastiger maken. De ruimte om in te werken is beperkter en producten moeten vaker verplaatst worden. Bijvoorbeeld omdat er gestapeld wordt. Het is daarom altijd goed de balans in het oog te houden tussen voldoende voorraad en een werkbaar magazijn.

Comments are disabled.