food truck

Wil jij graag een eigen marktkraam beginnen of misschien wel met een foodtruck door het land? Het is natuurlijk verleidelijk om meteen in het aanbod aan marktwagens en trucks te duiken. Zo’n wagen belichaamt jouw droom en maakt jouw plan gelijk een stuk tastbaarder. Toch zijn er genoeg andere zaken die je ook zult moeten onderzoeken voordat jouw droom werkelijkheid kan worden. Hieronder een aantal op rij.

Verken de markt

Eerlijk is eerlijk, ga je een foodtruck beginnen dan kun je rekenen op flink wat concurrentie. Het foodtruck concept is populair en we zien deze trucks steeds vaker opduiken in het straatbeeld. Ook als je op de markt wilt staan met een kraam is het goed om alvast het aanbod en de concurrentie in kaart te brengen. Zo kom je er achter waar kansen liggen én het helpt je nadenken over hoe jij je zou kunnen onderscheiden van de rest.

Hoe ga jij je onderscheiden?

Je onderscheiden van de concurrent kan op vele manieren. Met bijvoorbeeld een uniek productaanbod, de prijzen van je producten of de service die jij jouw toekomstige klanten wil gaan bieden. Denk verder ook na over de identiteit, visie en herkenbaarheid van jouw onderneming. Een andere belangrijke vraag: wie wil je gaan bereiken? Hoe ziet jouw doelgroep eruit? Heb jij een helder idee bij jouw visie, bedrijfsidentiteit en doelgroep, dan kun je nadenken over een huisstijl die hierop aansluit. Een sterke huisstijl kan vervolgens weer bijdragen aan het toekomstige succes van je foodtruck of marktkraam.

Breng je budget in kaart

Het doen van marktonderzoek, het in kaart brengen van de concurrentie, het nadenken over hoe jij je wilt en kunt gaan onderscheiden…het zijn allemaal aspecten die je inzicht geven in de haalbaarheid van jouw droom. Daarnaast speelt natuurlijk jouw beschikbare budget een rol. Zet op een rijtje welke kosten er allemaal komen kijken bij het realiseren van jouw marktkraam of foodtruck. Denk daarbij niet alleen aan de aanschaf van een nieuwe kraam of verkoopwagen occasion, maar ook aan alle vergunningen en verzekeringen die je nodig hebt. Misschien zul je ook een vaste opslagruimte nodig hebben voor je voorraad. Daarnaast zul je onder meer onderhoudskosten moeten incalculeren en bijvoorbeeld marktgeld en kosten voor stroom en water.

Zoek gericht

Met een overzicht aan de kosten die je kunt gaan verwachten en jouw beschikbare budget voor ogen, kun je vervolgens veel specifieker gaan kijken naar het aanbod aan marktwagens en foodtrucks. Je zult duidelijker in beeld hebben of je een nieuwe of tweedehands wagen zou kunnen aanschaffen. Daarnaast is jouw specifieke productaanbod natuurlijk erg belangrijk bij het vinden van de juiste verkoopwagen. Verken de mogelijkheden, vergelijk en win advies in. Denk bijvoorbeeld ook na over welk rijbewijs je nodig hebt voor het rijden van een bepaalde verkoopwagen.

Comments are disabled.