auto

Het wegverkeer lijkt dagelijks toe te nemen. Door de aanleg van wegen is het voor de mens gemakkelijk om in korte tijden een lange afstand af te leggen. Door de economische groei wordt het drukker op de weg. De toename van de drukte leidt tot veel nadelen, waaronder een afname van de verkeersveiligheid en de toename van milieuvervuiling.

Aan het laatste punt wordt de afgelopen jaren al veel aandacht aan besteed. Door de prijzen voor benzine te laten stijgen, probeert de overheid de aanschaf van elektrische auto’s te stimuleren. Ook wordt er steeds meer gekeken naar verbeteringen rondom de verkeersveiligheid. Ongelukken zouden leiden tot files, die op zichzelf weer zullen leiden tot onnodige milieuvervuiling: iets wat we proberen tegen te gaan. Kortom: hoe verbeteren we de verkeersveiligheid?

Meer overzicht, minder ongelukken

Minder overzicht zal zorgen voor meer ongelukken. Deze situatie zal omgedraaid moeten worden om het doel te bereiken: meer overzicht voor minder ongelukken. Om als bestuurder meer overzicht te verkrijgen van de situatie is het aan te raden een achteruitrij camera aan te schaffen. Deze camera zal aan de achterzijde van het voertuig worden bevestigd om een beeld te krijgen van de situatie achter de wagen.  Een achteruitrijcamera set beschikt over alle onderdelen om de bestuurder veel veiligheid te bieden.

Praten voor het uitvoeren van taken

Een telefoon is de boosdoener in het verkeer. De verleiding om op een rechte weg even een dringend appje te sturen naar de buurvrouw is erg groot, waardoor de aandacht van de bestuurder voor een klein moment gericht is op de telefoon in plaats van het verkeer. Als er op dat moment een onverwachte situatie plaats zal vinden, zal de bestuurder te laat reageren. Om deze onveilige situatie tegen te gaan, hebben veel telefoons nu een spraakassistent. Door het apparaat aan te spreken met een bepaalde zin en een taak dat uitgevoerd moet worden, zoals ‘Hey Siri, bel mijn zusje’, zal de spraakassistent deze opdracht uitvoeren. Hierdoor zal het telefoongebruik verminderen en daarmee ook de ongelukken.

Borden, maar niet om van te eten

Als bestuurder kun je er niet aan ontkomen: verkeersborden. Wellicht dat enkele borden onnodig zijn, maar vaak zijn de borden geplaatst om ongelukken te voorkomen. Bij rijlessen wordt er dan ook veel aandacht besteed om de borden te begrijpen, aangezien deze verkeersattributen veel zeggen over de komende situatie op de weg. Haaientanden of STOP-borden laten direct zien wie er voorrang heeft om ongelukken te voorkomen.

Comments are disabled.