Wanneer je toe bent aan een andere auto zijn er naast kopen, genoeg andere alternatieven. Beperk je hierbij vooral niet in de mogelijkheden die je hebt en oriënteer goed. Bij het kopen van een nieuwe auto zul je toch gelijk weer een flink bedrag moeten afstaan om over een auto te beschikken. Dit is niet altijd de meest ideale situatie. We bieden hieronder een kort overzicht van enkele mogelijkheden die je hebt naast het kopen van een auto.

Een auto leasen

Voor mensen die niet meteen een groot bedrag willen uitgeven aan een andere auto, maar wel een eigen auto willen rijden is leasen een hele uitkomst. Je betaald dan een maandelijks bedrag waarin vrijwel alles gedekt is. Dergelijke autokosten als onderhoud, reparaties en verzekeringen zitten bij dit bedrag inbegrepen. De brandstofkosten zijn vaak alleen nog voor eigen rekening. Je hebt zo voor jezelf een duidelijk overzicht van wat je maandelijks ongeveer kwijt bent aan je auto en je hoeft op deze manier niet meteen een groot bedrag af te staan.

Het onderscheid

Binnen het leasen van een auto heb je verschillende varianten. Zo heb je zakelijk leasen en het leasen voor de particulier. Bij zakelijk leasen huur je als het ware vanuit je werkgever of eigen bedrijf een auto. Je ondertekent het leasecontract dus niet persoonlijk. Binnen het zakelijk leasen heb je verschillende constructies waaruit je kunt kiezen, zoals shortlease of financial lease. Voor de particulier heb je minder keus, aangezien een particulier voor een leasemaatschappij over het algemeen een groter risico is.

Private lease

Deze leaseconstructie is beschikbaar voor particulieren. Je huurt dan voor een langere periode een auto. Ook hier heb je een vast maandelijks bedrag, waarin alles gedekt is en je dus niet een groot bedrag in een keer hoeft te betalen voor een andere auto. Echter, kun als particulier pas gebruik maken van private lease als je de auto voor een periode van 24 tot 60 maanden huurt. Een gekochte auto wordt vaak ook wel zo lang gereden, maar mocht de auto je toch niet bevallen heb je altijd nog de mogelijkheid om de wagen door te verkopen. Deze optie heb je nu dus niet. Het is moeilijk om onder het contract uit te komen. Indien je toch echt ontevreden bent over de wagen, dan dien je de resterende contractperiode af te kopen. Het is dus wel een alternatief voor kopen, maar niet voor iedere particulier de meest ideale.

Het lenen van een auto

Heb je nu al een specifiek model in je hoofd, maar wil je hem wellicht eerst even een paar keer uitproberen voordat je jezelf ergens aan vastbindt? Probeer dan te kijken of iemand in je kennis kring over zo’n auto beschikt of wellicht informatie heeft over de wagen. Je zou dan kunnen vragen of je de auto een paar keer zou mogen lenen of een paar proefritjes mag maken. Dit is voor zowel het kopen als leasen van een auto een goed idee. Je kan zo de wagen eerst even aanvoelen en testen, voordat je voor jezelf zo’n definitief besluit maakt.

Comments are disabled.