Een nieuwe auto kopen; daar moet je vaak wel even voor sparen. Het is dan ook een belangrijk moment in het leven. Hoe zorg je er voor dat je in een korte tijd voldoende geld bij elkaar raapt voor je nieuwe auto? Van geld beleggen tot spaartips; in dit artikel vind je enkele belangrijke tips.

Leren besparen

Jouw spaardoel is helder: je wilt een auto kopen. Daar heb je een buffer nodig. Kijk op internet hoeveel je daarvoor kwijt bent. Heb je een ideale, betaalbare auto voor ogen? Mooi, dan kan je nu bepalen hoeveel geld je daarvoor opzij moet leggen. Bereken eerst per jaar hoeveel je opzij wilt leggen.

Stel je wilt 200 euro per maand opzij leggen. Dat is 2.400 in een jaar en 12.000 in vijf jaar. Al na een jaar koop je daarvoor een leuke tweedehands auto. Afhankelijk van je wensen kan je ook gaan voor een gloednieuwe auto!

Er zijn verschillende apps die jou helpen om gedisciplineerd geld opzij te leggen. Door middel van notificaties word jij herinnert aan je spaardoelen.

Zoals al eerder aangegeven vergt sparen discipline. Hieronder lees je enkele tips hoe jij je maandlasten omlaag brengt:

  • De grootste kostenpost vormt waarschijnlijk je hypotheek. Kijk daarom wat je aan je lasten kunt verminderen. De rente op je hypotheek is de laatste jaren aan het dalen. Kijk daarom goed in de voorwaarden of je de hypotheekrente wel omlaag mag brengen. Je moet hiervoor vaak een boeterente betalen. Kijk daarom goed of de boeterente en de bijbehorende kosten lager zijn dan het voordeel van de renteverlaging. Voer daarom een goede berekening uit. Vraag desnoods om hulp bij een boekhouder.
  • Kijk kritisch naar je uitgaven. In het weekend wordt er altijd veel uitgegeven. Ga in plaats van borrelen wandelen, fietsen of zwemmen bij het recreatieplas. Ook kan je uitstapjes maken naar allerlei natuurgebieden.
  • Bewaar bonnetjes altijd. Veel winkels hanteren de ‘niet goed, geld terug’ garantie. Zo ruil je de producten mocht het toch niet naar wens zijn.

Wat komt er binnen?

Geld besparen is niet prettig als er maar weinig binnenkomt. Hieronder staan daarom enkele tips waardoor die ene auto sneller dichterbij komt:

  • Start met geld beleggen. Beleggen brengt zeker risico’s met zich mee (je kan ook geld verliezen), maar door geduldig te zijn en je risico’s te spreiden kom je een heel eind. Let op: beleg echt met geld wat je kwijt kan. Uiteraard moet je voldoende geld overhouden mocht de vaatwasmachine het bijvoorbeeld begeven.
  • Zoek uit wat je kan verkopen! Als je de kamers gaat opruimen kom je vast spullen tegen die wat waard zijn. Denk ook groots. Wat gebruik je niet meer? Misschien heb je wel een vouwwagen bij een dure staling staan die je eigenlijk maar weinig gebruikt. Verkoop je spullen op websites als Marktplaats en je verdient een leuk extraatje!
  • Wat zijn je talenten? Op platforms als Fivver.com kan je je diensten aanbieden. Het gaat om ad hoc opdrachten, zoals het ontwerpen van logo’s en schrijven van blogs.
  • Neem een tweede baan. Je vrienden en kennissen hebben vast wel wat voor je. Zo komt je auto serieus dichterbij!

Comments are disabled.